Futás és az izomsérülések

Mostanában feltűnően sok futó fordult hozzám izomsérüléssel.

Futóknál jellemzően résztávozásnál, vagy fáradt, befeszült izomzattal való lendületes futásnál fordul elő izomhúzódás, szakadás. A sérülés történhet abban a fázisban, amikor az izomnak meg kell nyúlnia, vagy amikor erőt kifejtve össze kell húzódnia. Leggyakrabban a vádli és a hajlító (Hamstring) szenvedi el ezt a sérülést, de bármelyik izmunkban előfordulhat.

Egy dolgot fontos megjegyezni: a sérült izmot hagyni kell meggyógyulni!

Ha túl korán terhelem, akkor nem csak elnyújtom, kitolom a gyógyulási folyamatot, hanem a szakadás újra és újra kiújul, egyre mélyebb lesz, és egyre nagyobb hegszövettel gyógyul.

A túlzásba vitt kímélet sem jó, mert ha egyáltalán nem mozgok, akkor a kialakuló hegszövet rugalmatlan és zsugorodott lesz.

Aranyközépút: válasszunk olyan mozgásformát, mennyiséget  és intenzitást, ami nem okoz fájdalmat!

A szervezetünk okos, és tudja, hogy mi jó neki. A túl erős ingerekre fájdalommal reagál, így jelzi, hogy ez sok és ártalmas neki.

Az izomsérülés típusai:

  1. Izomösszeugrás- az izomrostokban levő fehérje szálak túlzott összehúzódása, és ellazulásra való képtelensége. Nincs valódi sérülés a tünetek mögött.

Tünetek: fokozatosan kialakuló görcsös, feszülő érzés az izomban, amely tompa izomfájdalommá fokozódik. Járásnál nincs fájdalom, csak feszülés, mintha megrövidült volna az izom.

Gyógyulási idő: 2-3 nap

Terápia: az összeugrott izom nagyon jól reagál a masszázsra, hengerezésre, óvatos nyújtásra.

2. Húzódás: az izomszövetben egymástól távolabbi rostok kis mértékben beszakadnak, de a izom folytonossága megmarad.

Tünetek: futás közben egy tenyérnyi területen fokozatosan növekvő fájdalom, amely éles fájdalommá fokozódik. Járásnál nincs, vagy csak minimálisan van fájdalom.

Gyógyulási idő: 10-14 nap a sérülés kiterjedésétől függően

Terápia: akut fázisban kompressziós kötés, Pasta Cool-os dunsztkötés. A 3.ik naptól a sérülés alatti és fölötti terület lazítása masszázs vagy henger segítségével,  fájdalommentes mozgatás(pl séta, biciklizés, fokozatos erősítés).

3. Részleges szakadás: egymás melletti izomrostok szakadása, az izom részlegesen folytonossági hiányt szenved.

Tünetek: futás közben hirtelen, éles, késszerű fájdalom jelentkezik az izom egy pontján, a futás nem folytatható, 4-5 napig járásnál is jelentkező fájdalom az adott területen. Vérömleny megjelenése a sérülés területén, vagy alatta(lehet, hogy napokkal később lesz látható).

Gyógyulási idő: 4-6 hét a szakadás mélységétől függően(0,5 cm alatt 4 hét, 0,5 cm fölött 6 hét)

Terápia: célszerű gyógytornászhoz fordulni célzott mozgásterápia, lágyrészlazítás és a sportba való visszavezetés céljából.

4. Teljes szakadás: a teljes izomhas keresztmetszetében elhasad. Ez egy súlyos, szerencsére nagyon ritkán előforduló sérülés. Mindenképpen orvosi ellátást és komoly rehabilitációt igényel.

Gyógyulási idő: 3-6 hónap.

Az izomsérüléseknél jelentkező tünetek sokat segítenek a diagnózis felállításában, de pontos leírást Ultrahang vagy MRI adhat.

Ha a sérülés elhúzódó, vagy visszatérő jellegű, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a sérülés hátterében különböző okok lehetnek( pl. gyulladásos góc, törzsizomgyengeség, izomkoordinációs probléma…).

Az izomsérüléseket alapos bemelegítéssel, megfelelő regenerációval, sok folyadékbevitellel és nyomelempótlással lehet megelőzni.

Sérülésmentes futást!

Sinkó Judit

Moove sportfizio szakmai vezető

www.moovefizio.hu

 

Menü