Extrém Futam napló – Marik Balázs #1

Béláim!

Béla újabb őrültségre adta a fejét.

Mivel az idei nagyatádi eXtremeMan kihívásában az a legextrémebb kihívás, hogy egyáltalán lesz-e, és ha igen, akkor pontosan mikor, hősünk valami kézzelfoghatóbb cselendzs után nézett.
Ez pedig a Primavera Extrém Balatonman Kenesén.

Mukiék zseniálisan alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Következetesen, egyértelműen kommunikálnak, és ahogy Béla a saját online spinning óráival, úgy ők is átálltak félig az online, vagy virtuális világban teljesítendő kihívásokra.
(Jegyezzük meg, hogy soha nem a legerősebb éli túl a legnagyobb változásokat, hanem aki ezekhez a legjobban tud alkalmazkodni. A Balatonman csapatát nem féltem!)

Ami külön szimpatikus bennük, hogy teljesen egyértelmű a versenykiírás. Foglalhatsz magadnak időpontot – Béla megcélozta a 2020. szeptember 26-át. Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi abban az időpontban, akkor mehetsz, ha nem, nem. Minden a te felelősséged, a szervezők adnak két chipet, amin nyomon lehet követni a versenyző útját. Szabott az útvonal, és feketén-fehéren leírták, mik a játékszabályok, amelyek betartása magas fokú etikai érzéket feltételez a résztvevőktől, és amiben a szervezők maximálisan megbíznak.

A kiírás ITT található.

Minden, a kihívást vállaló nevében köszönjük ezt a bizalmat!

Lássuk, hősünk, a kiérdemesült cirkuszi oroszlán honnan indul neki az “1, 2, 3, hajrá!” projektnek, vagyis a napra pontosan 123 nap múlva esedékes, valóban extrém kihívásnak.

Béla, mint tudjátok, 51 éves.
35 a nyugalmi pulzusa. Az elmúlt fél évben 179 volt a legtöbb, amit a pulzusmérő óráján látott.
A felkészülés kezdetekor 190 centi magas (már elkezdett összemenni, mert fénykorában volt ő 191 centi is  ), és 82.8 kiló volt. Ez 4.4 kilóval több, mint az általunk ideálisnak vélt 78.4, ami élete eddigi legjobb Ironman távjának reggelén volt, még 2014-ben. Négy hónap alatt 4.4 kiló simán leadható.

Főleg, ha emberünk végre ráveszi magát a normális edzésekre.

Mert lássuk be, a pandémia nem volt Béla legnagyobb barátja. A végeláthatatlan mennyiségű heti spinning órái felét így is megtartja online, és az utóbbi időben, a korlátozások enyhítésével már nagyon kis csoportos foglalkozások keretében személyes jelenlét mellett is a Springday Healt Club szuper bringás termében. De az úszást az élet kikukázta két hónapra.
A futása pedig erősen kérdéses. Bélával azt találtuk ki, hogy idős mesteremet, Kelemen Bélát kérjük fel a futása gatyába rázására.
Béla bá’ hihetetlen érzékkel tudta adagolni az edzés-terhelés mennyiségeket már 30 évvel korábban is. Csak azzal nem számoltunk, hogy egy hellyel-közzel tisztességes futóiskolai gyakorlatsor, meg néhány 80-85%-os intenzitással megfutott 60 méter annyira megtépi a kiérdemesült cirkuszi oroszlán Achilles-ínát, hogy utána napokig a sima járás is komoly kihívást jelent neki.

De nem adjuk fel!

A március elején 154-es értéken álló edzettségi szintje (CTL a Trainingpeaks.com-on) a tavalyi barcelonai Ironman idején mért értékkel vetekedett. No, ezt s”sikerült” közel három hónap alatt 104-re letornáznia.

Innen szép nyerni.

Ha érdekelnek az extrém kihívások, és persze az odáig vezető út, tartsatok Bélával. Mulatságban garantáltan nem lesz hiány. Azon túl, hogy a hideget hírhedten nem szerető Béla a várhatóan 16-17 fokos Balatonban úszik majd, és az emelkedőket nem nagyon kedvelőként hogyan birkózik meg a kétezer plusz méter szintemelkedéssel a 178.4 km-es bringapályán, valamint a hétszáz méteres szinttel a futópályán, a legnagyobb kihívás az lesz számára, hogy a felkészülése során ezt ne valami véresen komoly dolognak gondolja.
Még akkor is, ha a Liverpool egykori legendás edzőjének örökbecsű mondását triatlonos nyelvre fordítjauk le. “Az emberek azt gondolják, hogy az Ironman élet-halál kérdése. Nagyon csalódott vagyok e vélekedések hallatán. Mert ez annál sokkal, de sokkal több!”   

Szóval a legnagyobb kihívás, hogy a civil életében is maradjon meg jókedvű, szerethető fickónak, aki ha megkérdezik tőle, hogy hogy van, ne a pulzus-, watt-, sebességadatait kezdje hosszasan sorolni, és fordítson elég figyelmet az on-, és offline spinning óráira járókra, az úszó-, és futóedzésein megjelentekre. És legfőképpen a párjára, akivel annyi, de annyi küzdelem után úgy néz ki, kezdik megtalálni, melyik kikötőben is szeretnének lehorgonyozni.

Mert ha ezt nem tudod, mindegy, merről fúj a szél, egyik sem segít az előrejutásban!

Maradunk tisztelettel:
Béla, meg én 

Menü